måndag 30 juni 2008

Domare i VM, EM

Kan ngn förhålla sig helt objektiv?
Jag är tveksam.
Tänk er en domare som dömer Champions leuge, eller ngn annan internationell serie. Tänk er att domaren möter på samma spelare i dels deras serielag, Barcelona, Ajax, Glatasaray, you name it.

Tänk er att de har dispyter, sen möter de samma spelare tex i landslagsspel i tex EM, VM, OS.
Hur kan det inte låta bli att vara påverkad. De kanske inte gillar personen i detta fall. Deras kemi är inte helt ok, den fungerar helt enkelt inte. Hur kan den domaren vara helt objektiv för att se vem som fällde vem, vem drog i tröjan först osv. Det går ganska fort på fotbollsplanen och vinkeln kan vara lite skymd och svett som pärlar ner från pannan och gör att det är lite salt i ögonen och lite svårt att ha helt skärpt blick. Visst måste det då vara lättare att fri den andra spelare och fälla den man inte har så mkt tillövers för?

Jag bara drar en lätt prarell till förskolan. Det är ganska tydligt vilka barn förskolelärarna och barnskötarna gillar mer och vilka de gillar mindre.

-Nu bråkar du igen XXX, du skall alltid hålla på.

Denna mening indikerar att deras objektivietet är helt satt ur spel. De är en förväntan på detta barn som de får bekräftad väldigt snabbt för de har liten tolerans för de anser att detta barn alltid slåss, knuffas, tar saker. Så fort de ser en liten hint av detta så reagerar de. Det blir lite som en självuppfyllande profetia.

Jag tänker att så måste det ju vara för massa domare också, oavsett sport. De är ju ändå människor och har samma reaktioner som vanliga människor även om det är proffessionella vilket jag inte på ngt sätt betvivlar, iaf inte när de dömer matcher eller evenemang på väldigt hög nivå.

Det var dock en reflektion efter att ha tittat på fotboll i 28 dagar och sett ett galet bra Spanien vara helt värda att vinna i alla fall finalmatchen.

Inga kommentarer: