söndag 8 februari 2009

Kontakt sökes?

Igår sökte några kompisar en annan kompis på sms, telefon mm. Personen svarade inte, men i samma veva så gör personen som söktes inlägg, statusändringar, kommenterar på Facebook.

Jaha, vadan detta?

Jag skrev för någon månad sedan och undrade varför vi svarar i telefon när vi är stressade och allrahelst då det är någon när och kär som ringer. De som vi har en tendens att kunna snäsa av hur som helst, hade det vara en viktigt kund, bra kollega, en go kompis eller dylikt hade vi inte låtit på samma sätt. Vi hade säkert inte heller blivit störda på samma sätt, inget nytt där under solen.

Jag har även skrivit om att jag ibland inte svarar i telefon, främst då jag är hemma, är det viktigt ringer de igen. Det kan vara så att jag vill äta middag ifred med familjen eller helt enkelt inte orkar just där och då. Jag till och med kollar och bedömer därefter om jag verkligen ska svara... Hur förmätet är inte det?

Who am I kidding? Finns det någon idag som har nummerpresentatör som inte gör så?

På msn och facebook kan man välja massa lägen som talar om ens nuvarande status. Vart är man? Upptagen, inte vid datorn eller dylikt, man kan även logga in som offline. Dessa olika statusinformationer skulle vara ypperliga om de inte hela tiden missbrukades. Vi är upptagna? Av vad? Vi sitter vi datorn, vi jobbar, vi lär ju svara på mobilen, vad betyder det då att det står att vi är upptagna på msn?

Gäller det typ, bara viktiga saker kan få sägas då jag markerat mig som upptagen? Eller bara från viktiga personer? I mobilen kan vi ju inte signalera på samma sätt, där svarar vi eller så svarar vi inte. Vad gäller här? Inte vid datorn förstår jag den säger en hel del men offline? Man kan ju logga in som offline, är det för att spinka på andra då liksom eller är det för att man inte vill att andra skall kontakta en själv? Jamen varför loggar man in över huvudtaget om man inte vill bli kontaktad? Sen har vi tillgänglig? Vad i hela friden betyder det? Bara det ordet som sådant, vad betyder det när man är tillgänglig?

På tyda.se står det följande:
öppen, ledig, anträffbar, åtkomlig

Jamen är det inte det jag försöker säga, att vi alltid är tillgängliga och vad betyder det i msn sammanhang? Jobbar vi nu inte längre, sitter vi bara vid datorn och väntar på att alla skall kontakta oss?

Är det lönt idag att försöka undkomma? Vad är det vi vill undkomma ifrån? Vill man ha tag på någon idag så finns det ju mängder av kanaler, man kan hitta nästan vem som helst, se vad det tjänar, även de med dolda telefonnummer mm hittar man lätt på olika sajter.

Hur gick det till att det blev såhär? Lät våra föräldrar bli att svara i telefon när de var unga? Var telefonen viktig? Var de lika nyfikna, hur hanterade de detta?

Jag misstänker att i och med behovet att dra sig undan, låta bli att svara ökat så har även behovet av att nå varandra ökat, de hör liksom ihop. Varför skulle vi annars göra som vi gör?

Men allvarligt, visst är det så mycket enklare att visa att man på något sätt vill ta kontakt, det kan vara till ens allra bästa vän sedan 22 år eller någon man nyligen blivit intresserad av eller gamla vänner man vill återfå kontakten med. Det spelar ingen roll, det är enkelt att dra iväg ett sms, ett msnmeddelande. Det är så oskyldigt på något sätt.

IRL kontakter börjar skrämma oss?

På något sätt finns det en större press på riktigt samtal idag, vill man något kort så sköter sms:t det lika bra. Man vet att tiden inte kommer att rusa iväg och att man känner press och har svårt att avsluta samtalet.

För att återknyta till de första raderna. När man inte får svar är det ju idag lätt att tro att personen är upptagen, på bio, på krogen, var som helst där man antingen är för upptagen för att just där och då kolla mobilen eller någonstans där man inte kan ha mobilen på. Men så ser det ju inte ut längre, vi har msn i mobilen, vi surfar, vi bloggar från mobilen eller från vår kombo pda. Så att se att personen ha gjort inlägg på facebook innebär inte att personen är tillgänglig utan att personen kan vara precis vart som helst med vem som helst.

Inga kommentarer: