söndag 28 december 2008

Klassfrågan?

Finns verkligen klassfrågan längre?

Vad innebär det att vara socialist idag? Kan man inte gå i kyrkan då? Vad har kyrkan med det att göra? Kyrkan kan ju bara vara en trevlig samlingspunkt där man sjunger luciasånger, inget direkt gudfruktigt med det. Kan man inte vara troende och socialist?

Finns det någon som är socialist idag?

Finns det någon som är kapitalist?

Så fort du köpt den 1 statuspryl är du ju kapitalist i mina ögon. En mobiltelefon är det en statuspryl, är det en kapitalistisk sak idag eller ett måste?

Hur står det till med tv-spel konsoller? Är det en statuspryl?

Om du nu har gått på en enda av dessa kommersiella prylar och köpt dem till ditt hem, till dina barn har du inte själv gått över gränsen då om du står för socialistiska värderingar?

Min pappa, sann gråsosse sedan födsel och ohejdad vana, han ville inte ha en flaggstång för det var en borgarpryl och han och hans sambo ställde sig upp och sjön internationalen för att demonstrera sin tillhörighet på en direkt fråga. Detta inför pappas 60 årsdag tror jag.

Alla gör olika prioriteringar och även om man har en massa tekniska apparater i sitt hem innebär det inte att man saknar vare sig djup eller förmåga att prata om "livet". En del äter pytt i panna till lördagsmat och åker utomlands ofta. Andra har råd att både äta flott och köpa dyra saker. Det är väl bara att gratulera dem som har råd med det?! Det innebär inte att man inte oxå kan känna både medkänsla och ha ömmande hjärtefrågor.

Vill man att sina barn skall få en bra utbildning som leder till bra lön så är man fast redan där, då vill man ju något mer för sina barn och har frångott sina socialistiska rötter. Då skulle man vilja att sitt barn blev gruvarbetare för LKAB liksom. Hur många har de planerna för sina barn?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man drar saken till sin spets så är vi alla moderater alltså?
kram kram

Trulsanna sa...

Haha, precis, på något sätt blir det liksom så. För varje person som tjänar bra, har ju moderaternas tid vid makten gjort att vi kan köpa mer slalomskidor och spelkonsoller till våra barn.

Sen kan man ju ha olika värderingar, olika syn på vad som är rätt och fel, olika syn på barnuppfostran, olika syn på sakers varaktighet. Men någon form av klassfråga tycker jag nog inte det handlar om längre.

Kollektivet finns som inte på samma sätt, de flesta är individualister som går ihop i olika frågeställningarn som ligger en varmt om hjärtat. Vi köper inte längre hela påsen utan bara delarna i den.

Anonym sa...

ps.. en sak till angående klassfrågan. De 18000 hemlösa i sverige är de arbetarklass eller medelklass?

puss och kram. Gott nytt år!